Artikel 35 van 117

The A to Z of Whisky Place-Names: Landscape, Language & Invention - Jacob King

€ 19,95 (inclusief btw)

Waar komen al die plaatsnamen vandaan op flessen Schotse whisky? Uit welke taal stammen ze en wat is hun betekenis? En bestaan ze wel echt? Weet je niet meteen waar je die informatie kunt vinden en wil je meer weten, dan is dit betrouwbare en informatieve boek een uitstekende bron.

Elke plaatsnaam die in enige mate met Schotse whisky wordt geassocieerd, waaronder merknaam en distilleerderijnaam, wordt in dit boek beschreven. Daarbij komen oorsprong, geschiedenis en ontwikkeling van de naam in zowel historisch als linguïstisch perspectief aan de orde. Hoe werden en worden de namen gespeld, hoe spreek je ze uit en wat is de oorspronkelijke betekenis ervan. Waar van toepassing heeft de auteur spreuken of delen van gedichten aangehaald die een relatie met de plaatsnaam hebben. De lezer wordt niet verondersteld enige linguïstische of topografische voorkennis te hebben. 

Voor de gestudeerde generalist is er ook een inleiding over de verschillende Schotse talen: Gaelic, Scots, English, Norse en Pictish. Achterin het boek is een uitgebreide bronvermelding opgenomen en een appendix met verwijzingen naar een aantal ‘lost distilleries’. Door het hele boek heen staan kadertjes met specifieke informatie over de vele Inver- en Aber-namen en tautologieën.

De auteur is een professional op het gebied van namenonderzoek en de lezer wordt verzekerd dat het materiaal in dit boek uit belangrijke, zorgvuldig onderzochte en deels nog niet eerder gepubliceerde bronnen afkomstig is. Hij/zij kan vervolgens onderscheid maken tussen echte en gefingeerde namen.

Er is een groeiende interesse voor Schotse whisky en ‘all things Scottish’. Dit informatieve en onderhoudende boek zet de standaard voor whisky-plaatsnamen.

Softcover: 176 pages

 

© 2011 - 2024 Whiskyboeken | sitemap | rss