Artikel 78 van 118

Pip Hills; The Founder’s Tale, A Good Idea and a Glass of Malt

€ 19,95 (inclusief btw)

De eerste keer dat ik de naam ‘Pip Hills’ hoorde, was tijdens mijn maiden trip naar Schotland, in het voorjaar van 1990. Ik was in Edinburgh om onderzoek te doen voor een serie artikelen over Schotland en whisky, een drank waar ik in 1974 kennis mee had gemaakt. Iemand in het hotel waar ik verbleef, maakte een opmerking over een ‘obscure whiskyclub, down in Leith. It’s a bit of a shady area, but for the real aficionado, it must be whisky heaven’.

Dat was genoeg om mijn interesse te wekken en ik bestelde terstond een taxi. Een kwartiertje later besteeg ik de trap van het oude pakhuis waar de chauffeur me gedropt had. Binnengekomen in de hal knikte ik vriendelijk naar de receptioniste en wilde meteen doorlopen naar de bar. Dat was niet de bedoeling. De dame hield me vriendelijk maar resoluut tegen en vroeg om mijn lidmaatschapskaart. ‘Die heb ik niet’, antwoordde ik. ‘Dan mag u niet naar binnen, tenzij u nu meteen lid wilt worden’, was het gedecideerde antwoord. Ik wilde me niet laten kennen en vulde de vereiste papieren in, werd lid van de Scotch Malt Whisky Society en heb nooit teruggekeken. Die eerste avond vertelde de barkeeper me het fascinerende verhaal over de oprichter van de SMWS en hoe belangrijk Pip Hills voor de Society is geweest. Ik noteerde het verhaal in mijn brein om het later nog eens te kunnen gebruiken. Laat in de avond verliet ik bijzonder tevreden het etablissement.

Tien jaar later – ik was al een gevestigd auteur, niet noodzakelijkerwijs alleen op het gebied van whisky – pikte ik ergens een boek op met de titel Appreciating Whisky (2000). De naam van de auteur klonk me bekend in de oren en bracht me in gedachten terug naar die gedenkwaardige avond in de Tasting Room van de Society in Leith, en de sage over de oprichter. Thuisgekomen begon ik te lezen en kon het boek niet wegleggen. Ik beschouw het nog steeds als een van de beste boeken die over Schotse whisky zijn geschreven. In later jaren wist ik ook Pip’s twee andere boeken, Scots on Scotch (1991) en The Scotch Whisky Directory (2005) te bemachtigen. Die zijn ook de moeite van het lezen waard.

Zeer onlangs kwam Pip mijn leven weer binnenvallen, toen er een recensie-exemplaar van zijn gloednieuwe boek op de mat viel – The Founder’s Tale (2019). ‘A brilliant storyteller’, noteerde Charles MacLean op het omslag. Daar ben ik het 100% mee eens en wil er graag nog iets aan toevoegen. De auteur is net zo veelzijdig als de vele whisky’s die de SMWS sinds de oprichting in 1983 het licht heeft doen zien. Memoires gemarineerd in malt whisky nemen de lezer mee in het fascinerende leven dat Pip Hills (tot nog toe) heeft geleefd. In 26 hoofdstukjes leer je over zijn diepe liefde voor mensen in al hun verschijningsvormen, boten, Kelvin dieselmotoren, bergbeklimmen, ondernemerschap, gevoel voor humor, en boven alles, single cask, cask strength whisky’s, die hun weg in de wereld hebben gevonden via zijn geesteskind – The Scotch Malt Whisky Society. Dankjewel Pip, voor je mooie woorden en je mooie whisky!

Auteur: Pip Hills
Uitgever: Birlinn - 2019
Taal: Engels
Zw/wit, hardcover met stofomslag, 21x13,5 cm (staand), 244 pagina’s
ISBN: 978 1780 276281

© 2011 - 2024 Whiskyboeken | sitemap | rss