Artikel 90 van 118

Polly: The True Story Behind 'Whisky Galore'; Roger Hutchinson

€ 13,95 (inclusief btw)

Vroeg op een oorlogswinterochtend in 1941 liep het 8.000 ton grote vrachtschip SS Politician aan de grond in de prachtige maar verraderlijke wateren van de Buiten-Hebriden van Schotland. Onder de lading bevonden zich 260.000 flessen whisky bestemd voor de Amerikaanse markt - een geschenk uit de hemel voor de lokale eilandbewoners van Eriskay, waarvan de eigen voorraad was opgedroogd als gevolg van de rantsoenering tijdens de oorlog.

Het nieuws verspreidde zich snel en boten kwamen van zo ver als Lewis, en voordat de lokale accijnsambtenaar Charles McColl kon ingrijpen, waren meer dan 24.000 flessen 'gered'. Dorpen werden geplunderd terwijl flessen whisky op de meest ingenieuze manieren werden verborgen - of gewoon werden gedronken om van het bewijsmateriaal af te komen. Ondertussen strandden officiële bergingsoperaties, en om te voorkomen dat wat de eilandbewoners zelf beschouwden als legitieme berging, werd de romp van de Politician opgeblazen.

Het verhaal is bekend geworden door het bestverkopende boek Whisky Galore van Compton Mackenzie en de beroemde Ealing-komedie uit 1949 met dezelfde naam. In dit boek vertelt de geprezen journalist en Hebriden-expert Roger Hutchinson het ware verhaal van een van de meest bizarre gebeurtenissen ooit in Schotse wateren.

163 pagina's, Engels, Paperback

© 2011 - 2024 Whiskyboeken | sitemap | rss