Vorige Artikel 105 van 105 Volgende

Tasmanian Whisky - the Devil's Share : Bernard Lloyd

Een mooi vormgegeven en overzichtelijk boekwerk over de ontwikkelingen van de whiskyindustrie in Tasmanië. Het voorwoord is – bijna vanzelfsprekend – van Bill Lark – algemeen erkend als de godfather van de Tasmanian Whisky Revival.

De auteur zelf levert meteen op pagina 8 een staaltje bravoure af door zichzelf meteen maar te vergelijken met Alfred Barnard, zowel in tekst als beeld. Oude foto’s worden afgebeeld met nieuwe, door het hele boek heen.

Deel 1 behandelt het drinken van whisky en is onderverdeeld in de secties Drinking, Tasting, Colouring, Judging, Describing en Knowing. In deel 2 wordt dieper ingegaan op de vraag wat Tasmanian whisky nou eigenlijk is. De auteur weet daar twintig redenen voor te vinden. Dan komt deel 3, het hart van het boek met een zeer uitgebreid overzicht waar distilleerderijen te vinden zijn (van pag. 74 tot 350). Daarbij wordt gebruik gemaakt van een indeling naar districten: Cradle, Tamar, Midlands, Hobart Town (het hart van de Tasmaanse whiskyindustrie) en Coastal.

Er is ook ruimte overgelaten voor de ‘dead distilleries’ zoals ze onverbloemd genoemd worden. Die zijn met een zwart kruis gemarkeerd in de index. De rest van de 363 redactionale pagina’s is gewijd aan verzamelaars, waar whisky gedronken en gekocht kan worden en een woordenlijst, verantwoording en bibliografie. Het boek besluit met een hele serie advertenties van distillateurs en bars, waardoor dat deel een beetje op een tijdschrift gaat lijken. Lijken, want de omvang van dit kloeke werk laat geen twijfel bestaan over het feit dat dit toch echt een boek is.

Kortom, een zeer uitgebreid en informatief boek over whisky in een deel van de wereld dat lang van de inheemse versie verstoken was, tot dat Bill Lark cs hun handen uit de mouwen staken – en dat was alweer 27 jaar geleden, in 1992. Ter vergelijking en in perspectief – Kilchoman op Islay, dat inmiddels tot de gesettelde jongens wordt gerekend, is in 2005 opgericht en dat is nog maar 14 jaar geleden!

----------------------------

Redrawing the boundaries of Tasmania into five whisky districts and then journeying across each one, over four years Tasmanian whisky historian and well-respected writer Bernard Lloyd visited every Tasmanian whisky distillery, including Australia's first, to discover their distinctive and innovative ways of Tasmanian whisky making. 
His pioneering journey shows how Tasmania's native peats and barley strains, its climate and its water, together with its people - farmers, scientists, maltsters, brewers, distillers, coppersmiths, coopers, lawmakers, excise officers and brand ambassadors - combine to make the island's world-renowned whisky spirits. 

The book also features
> Tasmania's Whisky Districts: maps and guide
> The inner workings of all Tasmania's whisky distilleries explained by each distiller
> Tasmania's whisky ingredients
> Whisky Tasting Notes from expert taster Yuri Chlebnikowski
> Images of rare Tasmanian whisky bottles and their labels
> Archival records and never-seen-before images of colonial whisky distilleries and their departed spirits
> Emerging Tasmanian distilleries
> Colourful stories of colonial and contemporary whisky devils, rapscallions, moonshiners and scoffers
> An Australia-wide Where To Try and Buy Tasmanian Whisky guide

© 2011 - 2021 Whiskyboeken | sitemap | rss